estudio ji architects
 
  _architecture  
   
  < previous // next > return

home

 
Tentudia-Monesterio Territorial Integration Center. Badajoz
 
architects: jorge frías/irene zurdo
tipología: tertiary/administrative
class: Competitive Bidding
date: 09/2012
client/sponsor: Council of Badajoz
photos / images: estudioji
technical architect: jorge porto
facilities engineering: JG ingenieros
structural engineer: mecanismo estructuras
 
 
 
 

The site proposed for the new building Tentudia – TIC has a triangular set in an environment currently under development and structuring. The Center will become with CDFE “Las Moreras”, according to our proposal, in the piece that complete the block of public facilities. We have seen the entire complex to resolve the location of the new building and access: Existing pedestrian and vehicle access, interpretation center and CDFE.
Moreover, it is interesting, while complex, solving the large gap between the level of the Round Segura de León (0.00 m) and the courtyard of CDFE (-4.48 m). This difference in height will be used for our project of TIC.

 
 

We propose a building divided into three distinct parts for different entities. A first piece (called at the block 01) arising from the level -4.48 m to the height of the round, being flush with it and physically separated from it by creating an English courtyard garden which will give light to the offices of this block. A second block (block 02) complete the plot. The third block (block 03) appears from the ring road emerging on it one floor (+4.40 m). This dynamic game pieces makes the building scale to fit existent environment in each of the orientations. From the ring road, the piece of block 03, positioned perpendicular to its axis, allowing the walker has best views of the gardens and the interpretation center avoiding a massive building facade.

 
 

From CDFE we appreciate a 2-storey building, which "closes" visually the plot and yard recently planted.
Since the access facade, the building becomes a plant. Most of the program is located on the ground floor making the maximum accessibility and functionality. We propose a single externally controlled pedestrian access and from which are distributed each of the entities in a completely individualized as shown on the drawings and graphical charts. There is exclusive access to incubators from the outside (access 05-plan 01) and access also from outside, independent to the training rooms (access 02-plan 01).

 
 
 
 


 

As a premise for the structure and organization of the whole center we take the following key points of study:
-Maximum program in grand floor (accessible building)
-Functional independence of each of the entities.
According to the urban strategy explained above, there is a ground floor occupied until the limits of the plot except its western facade, which is set back to create a landscaped English courtyard building on existing natural slope. A second piece of one plant "rests" on it looming the street. The main access occurs through an outer passage under a wooden lattice with plants.
The grand floor space is organized into two parts to locate blocks 1 and 2.
These parts are distributed through a glass lobby that connect them, being there a control point and information.

 


 

Classrooms and offices uses as "incubators" have their own separate entrances and is also possible to access and communicate with the center. The listed offices  enjoy complete independence both accessible and visual, as their outside space is the English courtyard garden.
The outside of the classroom access occurs in a very immediate way, standing very close to the main entrance of the building. They are able to unite in a single auditorium walls by folding fan. Once folded the space is completely open.

 


 

There is a courtyard that organize, articulate and lights the center of this floor. On the one hand gives light and ventilation to the corridors of communication and in turn to the meeting rooms, which were fully privatized.
The first floor houses the uses of "partnership". From the dealer lobby, where there are also toilets and communication centers, a corridor overlooking born through large holes and slats that regulate light and heat inside.
Each corridor leads holes facing the street.

 
 
 
 
upˆ
 
 
 
architecture
interiors
design
packs _a_in_d
synthesis
*
awards
press
team/study
contact
*
news
facebook
twitter
*
ladepuradora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  All rights reserved // © estudio ji architects /// Legal Advise // Design & Development: estudio ji