estudio ji architects
 
  _architecture  
   
    return

home

 
Restoration San Miguel Tower. Cabo de Gata, Almería
 
architects: jorge frías/irene zurdo
typopoly: Utility building
class: ideas competition
date: 01/2018
Client / developer: City council of Almería
photos / images: estudioji
 
 
 
 

PROJECT 

Retrieve the equity value of the Tower of San Miguel and its surroundings in Cabo de Gata, converting it in the new Municipal Tourism Office. 
It's resolve and give value to this monumental piece of the recreational located in a privileged natural environment without putting at risk the great environmental value on which it is located. 

 
 

THE PROJECT IDEA 

As absolute concept of action arises the idea of intervening in the tower and its surroundings in a way minimal and respectful at the same time that renewed and adapted to the new proposed dotacionales uses and others that can be offered to the municipality, such as exhibitions , Conference etc... 
We firmly believe that this piece should be a milestone in Cabo de Gata, a place to CONTEMPLATE its history and from where CONTEMPLATE their surroundings. 
We offer 2 types of performances: on the one hand, the restoration, recovery and enhancement of the Tower, both the outside and inside. We will recover its State to the extent possible and will renew non-recoverable. But the goal is to be the most possible true to the State of origin. 
The second action consists in the incorporation of parts construction light POSADAS on the ground current that minimally connected with the tower to get a fluid and connected space between the interior-exterior, valuing and maximizing the a relationship that has had this kind of fortified constructions and surveillance with its surroundings.
They are LATTICE of wooden pieces inspired by the traditional "shading pergolas", which besides the shade they offer, maintain constant VISUAL contact with the environment. The layout of each one of them respond to guidelines, Visual and adaptations to existing holes in the tower. They connect with it radially and he is accessed from the circular domed central hall. 
From these "shadows" extended sand comes a system of paths linked together and which grows toward the sea with infinite tree structure, without borders or boundaries. Among them, the native vegetation will continue its pace and will continue colonizing its saline environment. 

 
 

CONSERVATION AND RECOVERY 

The performance is based on Max recover the original state of the tower. To this end we propose: 
Conserve and recover the original main, both exterior and interior body stone. Including both domes. Washed sand or similar for this type of work. 
Keep and retrieve the current state of the Hollows of facade back them with elements that ensure the correct estanqueiadad and geometry, but always with a few centimetres of clearance with the stone. 
Keep the staircase rising to the first floor, completing and strengthening some steps. 
Demolition of the coffered ceiling of ladder on deck.

 
 
 
 
 
NEW PIECES 

All the pieces are sized according to their function, use and protection of historical elements. 
Its construction is modular and installed to minimally affecting on the ground: 
Foundations using micropiles, high metal structure and precast slabs. 
The lattice: section 150 x 150 mm wood fences that surround the inner "box". 
Walls of glass and sun protection. 
The connection with the tower is via minimum metal connectors that physically separate the Tower's new parts. 


 
 


 
 


 

 


 
 
 
up ˆ
 
 
 
architecture
interiors
design
packs _a_in_d
synthesis
*
awards
press

team/study

contact
*
news
facebook
twitter
*
ladepuradora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  All rights reserved // © estudio ji architects /// Legal Advise // Design & Development: estudio ji