estudio ji architects
 
  _architecture  
   
    return

home

 
Restoration Roldán Civic Center. Torre-Pacheco. Murcia
 
architects: jorge frías/irene zurdo
typopoly: utility building
class: ideas competition
date: 07/2017
Client / developer: City council of Torre-Pacheco, Murcia
photos / images: estudioji
 
 
 
 

ACTION / PROJECT IDEA 

The rehabilitation proposal consists of current built parts change as little as possible and act for "overlap and coverage" looking for those empty waste and turning them into revitalizing parts of space. 
So we suggest to create a dynamic and colorful lattice which determines travels and stays, marking roads and creating spaces of shade, activities and vegetation. 
It's a lightweight piece that is "inserted" autonomously around the current building and "invades" the backyard. It will be in this, now shaded patio, where there are the main entrances and outdoor activities: 

1  access to the Exhibition Centre 
2. access to the training center 
3. access to the Hall 

On the other hand we believe essential to build some independence in public applications to be developed: 

1. use dynamic and open (exhibitions, performances...) 
2. use static (training, administration...) 


So we suggest to create a more compact more expansive dynamic flow-independent part. 
This piece "rests" on the current Hall reinforcing and doubling the current structure of large spans. 
It is will host all the more "static" applications: 

1. classroom 
2. multimedia rooms and computer science 
3library 
4. Management and offices
 

 
 

The main building preserved, now becomes a centre exclusively exhibitions and dynamic activities since the proposal is to create a space open and transformable, connected to cota with shaded outer space. The different organisational parts of its interior will integrate the existing structure. 
This building is where the access centre and a café conceived as a "filter" between the outdoor plaza and downtown are generated. In such a way that when the civic centre will be closed, this may open to the public. 

 
 

 
BREATHABLE LATTICE COVER AND SHADE: JUSTIFICATION AND MATERIALS 

We believe that the cornerstone that revitalizes the
environment and activates the functions of the Centre is the breathable color lattice: 
It's a piece of lightweight metal structure of bars and
independent support to the main building that borders and "embrace" the whole. Their dynamism and adaptability is reinforced by its lattice geometry that rises and support when you need it. 
According to the triangulation. 
Its outer face a set of white bars, compose it while on its
inner face surprises us with an explosion of color. 
The color is determinant in the path of the lattice, as it is
changing degraded deforms according to their orientation: 

1 red, Orange: urban area 
2 blue and Green: facade of the Park 
3-yellow: area of activities
 

As you can see in the drawings and images, lattice shade
extends in height e invades "the piece of training", covering the main horizontal gaps that this has as lookouts and rest areas. 
 



 


 


 
THE TRAINING PART AND ADMINISTRATION: JUSTIFICATION AND APPLICATIONS. 

As already explained in previous article, this piece is
understood as an element "perched" on the current Hall. 

Using the same perimeter of structure of large spans of this
space, we will put another independent structure that will support the new part. 
It's a very neutral and compact volume of 3 plants where its
interior rooms are illuminated by courtyards and terraces that will act as controllers thermal and viewpoints. 
This building we will access from lattice on ground floor
plaza, where you will find a lift and stairs that connect with the first floor. Once inside, you will find another independent vertical communication core. 
We understand all the project stays as versatile spaces
capable of hosting any use. But we have determined some organized roughly into: 

First floor: 
Library - media library. 
Large multi-purpose room with square cover enlargement. 
Second floor: 
All simple classrooms + double height soundproof
classroom. 
Third floor: 
Administrative area with work areas and offices. 

Special attention is the cover of this piece. As you can be
seen in the images, proposes a ventilated roof cooling the last slab harboring all outdoor units of air conditioning and ventilation. 


 

 



 

 

 
 
up ˆ
 
 
 
architecture
interiors
design
packs _a_in_d
synthesis
*
awards
press

team/study

contact
*
news
facebook
twitter
*
ladepuradora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  All rights reserved // © estudio ji architects /// Legal Advise // Design & Development: estudio ji